Min globala vardag. Varje morgon startar jag dagen med att sätta på min kaffebryggare. Det är en självklarthet för mig att starta dagen med en kopp kaffe. När det är dags för lunch är det samma sak igen, en kopp kaffe efter maten annars “klarar jag inte av” dagen. Det här är naturligtvis inget som är unikt för mig utan det är många som idag är beroende av kaffe och som dricker flera koppar om dagen.
Men om man ska se på kaffet utanför min vardag så finns det en väldigt spännande historia om kaffet och dess böna.
Dagens kaffe kommer vanligast från Sydamerika och då från antingen Colombia eller Brasilien. Där odlas bönan på såkallade kaffeträd. Men det som för mig var oklart innan jag tod del av och läste om kaffebönan var att kaffeträdet ursprungligen kommer från Afrika.
Kaffets historia börjar I ett område som heter Caffa som ligger I Etiopen där växte kaffet fritt på bergen. Kaffeträdet fick sin spridning circa 500 år e.kr och kom då till den Arabiska halvön. Där fick odlingen en enorm genomslagskraft. Dess spridning kom sedan till Turkiet och därifrån spreds det sedan ut I bade östlig och västlig riktning.
Till en början såg man kaffet och dess effecter som något religiöst vilket gjorde att efterfrågan var enorm. Vidare från Turkiet så spred sig kaffet till Europa och kom till Italien på 1600-talet. I slutet på 1600-talet fanns det kaffehus I bade Storbrittanien och Frankrike.
Kaffet nådde Sverige runt 1685 och det började säljas vid landets apotek. Sveriges dåvarnde Kung Karl XII var mycket förtjust I kaffe och det ryktades o matt han konsumerade upp emot tre kilo kaffe om dagen. Vilket jag kan tycka låter lite ologiskt.
Kaffet blev så populärt att det började konkurrera brännvinshandeln. Under 1900-talets andra världskrig rådde det stor brist på kaffe I landet och även andra varaor. Trots det var kaffe en av de “viktigaste” importvarorna trots att det inte ansågs vara en livsnödvändlighet.
Trots att kaffet vuxit och idag är e självklarhet I vår vardag så råder det fortfarande stor orättvisa och otänkbara arbetsförhållanden hos kaffeodlarna. Något som är viktigt att tänka på när vi köper och konsumerar kaffe. En sak som jag alltid försöker att göra oavsett om jag brygger mitt egna kaffe eller beställer en kaffe på ett café är att se till att det är ekologiskt och Fairtrade-märkt.
