sarahistoria.blogg.se

SNÄCKA

 Vid Kungliga myntkabinettet i Stockholm finns många intressanta föremål att studera. Här visas en spännande utställning som heter Alla världens pengar. Där kan man följa olika betalningsmedel som funnits världen över. Allt från små föremål, de första mynten till dagens betalkort.

Vision är att visa på världens ekonomiska utveckling och hur denna varit betydelsefull för människans kultur. 

 

Här finns pärlor, snäckor, vapen, kakao, salt och ädelmetall. Det objektet som här tydligt kan kopplas till Indien och dess civilisationer är Kaurisnäckan. Denna ses som en av världens viktigaste valutor, den har använts i både Kina och Indien men även Sydostasien, Afrika och Oceanien.

Snäckorna har använts som valuta men också som prydnad och smycken. Oftast använde man snören att trä igenom snäckorna, på så sätt kunde ägaren till snäckorna hålla koll på dem samt lättare räkna dem. Namnet Kauri kommer från språken urdu och hindi. Kaurisnäckor består av flera snäckarter i familjen porslinssnäckor, den som användes som dåtidens mynt är av arten Monetaria annulus.

Varför jag valt dessa snäckor som objekt som representerar civilisationerna i Indien och Kina är för att de symboliserar den växande handeln och kontakten som haven förmedlade under denna tid. Den maritima utvecklingen var stor och gjorde att seglingen påverkade handeln. Snäckorna som betalningsmedel visar på långa handelsvägar. Dess spridning gav inte bara ekonomisk fördel utan hade också en religiös status och konsumtion. Dessa mynt och dess varor som handlas sprids men rör sig också tillbaka. Det sker en hybridisering. Snäckorna användes inte bara inom handel av varor. De användes också och som mest inom handeln med slavar. 

 

Här är några Kaurisnäckor i en monter vid Kungliga myntkabinettet
 
 
 
#1 - Johannes Holmberg

Det är fascinerande i dagens ögon att man använde exempelvis snäckor som en sort valuta. Kakao för den delen också, för då växer ju pengarna bokstavligen på träd! Snäckorna lika så på ett sätt. Men egentligen så skiljer ju inte sådan typ av valuta mot det vi har idag. Det är ju knappt så vi har fysiska mynt och sedlar längre. Nu är det bara ett nummer på en skärm som dikterar vad jag kan gå och köpa på ICA. Det var mycket intressant att läsa sig till hur pass vidsprätt snäckorna var som en viss valuta, och att det tycktes komma från ett och samma ställe, Maldiverna. Men vet man egentligen hur sant det var? Jag menar, sådana typer av snäckor bör ju rimligtvis finnas på mer en ett ställe. Använde man någon form av markör för att visa på att de var ”legitim” valuta från rätt ställe? Och även det hur det lyckades spridas från en liten ögrupp till sådant stort område och användning, informationsspridningen är säkert någonting man inte ska se över.
Man kanske kan anta att värdet på dem borde ha ökat ju längre ifrån maldiverna man kom? Jag menar, är en snäcka i Afrika lika värd som en snäcka i Indien? Indierna borde ju ha haft det 10x lättare att få tag på dem? Även inflation och snarlikt måste vara svårt att hålla reda på. Ter sig ju omöjligt att det fanns något ekonomisk överhuvud som kunde hålla reda på alla snäckor som fanns där ute i världen. Kanske någon lycklig själ hittade hundra sådana snäckor i strandkanten vid en by och blev en dåtidens miljonär av ren lycka!
Vet man vart ifrån just dessa snäckor kommer ifrån? Jag vill minnas att på föreläsningen kring Indiska Oceanen så pratades det ju om ett svenskt fartyg vid London som hade kapsejsat med sådana ”mynt” i lassen. Kanske dem kommer där ifrån? Vore ju passande att ställa ut dem i Sverige!

#2 - pier

Intressant fråga. Vad jag har förstått så finns det flera arter kaurisnäckor men det bör inte vara så svårt at skilja dem åt. Det var kanske helt enkelt inte svårt att identifiera den ”rätta sorten”. Jag läste däremot att någon tysk kapten upptäckte en närbesläktad art under 1800-talet (som tydligen var mkt lik) som fanns kring Zanzibar. Man började då importera stora mängder till Västafrika. Detta ledde tydligen till en skenande inflation vilket gjorde att man slutade använda snäckorna i handel med utlandet

#3 - pier

Intressant fråga. Vad jag har förstått så finns det flera arter kaurisnäckor men det bör inte vara så svårt at skilja dem åt. Det var kanske helt enkelt inte svårt att identifiera den ”rätta sorten”. Jag läste däremot att någon tysk kapten upptäckte en närbesläktad art under 1800-talet (som tydligen var mkt lik) som fanns kring Zanzibar. Man började då importera stora mängder till Västafrika. Detta ledde tydligen till en skenande inflation vilket gjorde att man slutade använda snäckorna i handel med utlandet.

#4 - Louise Pettersson

Vad kul att de har en sådan utställning! Man blir ju lite nyfiken vad man skulle kunna fått för en kaurisnäcka i forntiden. Läste en intressant artikel: http://popularhistoria.se/artiklar/hur-manga-snackor-kostar-det/ , många intressanta betalningsmedel som det lär ha förekommit ända in på 1900 talet. Men man förstår varför snäckan var så eftertraktad med hållbarheten och utseendet.