
Eller Rosettastenen som den också kallats är en stor svart granodioritplatta med inskriptioner på. Fyndet som idag finns bevarat på Brittish Museum i London hittades år 1798 strax utanför staden Rosetta under Napoleons fälttåg i Egypten. Den stora granithäll och dess inskriptioner är från 196 f.kr.
Stenen är en del av vad som en gång varit en större sten på över 2,5 meter. De inskriptioner som finns på stenen representerar tre olika språk- grekiska, demotiska och hieroglyfer. Efter många år av försök att lösa systemet kunde tillslut alla tecken kodas och det framkom att denna sten och dess text återger ett beslut. Ett beslut som togs av de egyptiska prästerna i Memfis för att hylla kung Ptolemaios V Epifanes som en gud för att han visat templen och prästerna stor välvilja. Man beslöt också att i varje större tempel resa en staty av honom som hyllning.
Denna sten har kommit att haft stor betydelse och setts som nyckeln till hieroglyfernas gåta. I början av 1800-talet så tvingade fransmännen kapitulera för de brittiska trupperna och alla fornsaker som grävts upp i Egypten övergick till britterna. Det var då som stenen hamnade på British Museum i London.
Det som gör denna sten till ett sensationellt arkeologiskt fynd är att texten är skriven på tre språk- grekiska, demotiska och hieroglyfer- till en början förstod man inte att demotiska var förenklade handskrivna bokstäver av hieroglyfer vilket gjorde att man vid inläsningen uppfattade dessa som två helt olika skriftsystem. Tillslut förstod man att hieroglyferna var en bildskrift där varje tecken motsvarande en idé som också kunde motsvara ett ljud. Idag vet vi att egypterna kombinerade stavelser, ord och ljud.
Varför jag valt detta fynd och hur denna representerar civilisationerna -
Stenen utgjorde ett symboliskt språk som också sågs som mystik- och blev som en övernaturlig skrift. Den kunde betraktas som helig och människorna trodde att avbildningarna var besjälade.
I de urbana kulturerna och dess grundade så tillskrevs härskaren gudomlig status som också dessa tecken på stenen antyder.
Skriftspråket bidrog till att de gemensamma resurserna kunde kontrolleras och de ägdes ofta av präster eller härskare. Stenen blev även som ett slags monument och en hyllning till härskaren vilket också kan ha bidragit till sammanhållning och en upplevd gemenskap genom språket.
Tecken i sig representerar den administrativa delen som är en av grunderna till att civilisationer kunde utvecklas.

Här i sin monter vid British Museum i London