I de förcolombianska kulturerna i Amerika har odling av majs och dess spridning haft stor betydelse för att förstå och se hur människorna rört sig och levt under denna tid. Med ett växande jordbruk och neolitisering i framförallt Mellan och Sydamerika med ett tydligt jägarsamhälle med odling av bönor, squash och framförallt majs.
Tiden ca 500 f.kr – 500 e.kr har odlingar spårats ända tillbaka till 1000-talet f.kr där man sett på en utveckling som kommit från söder och Mexiko. Här var klimatet mycket varierande vilket gjorde att människorna fick odla under vinterhalvåret och jaga/fiska under andra halvåret. Grödorna var viktiga och majs var en stapelvara för denna tid.
I Mexiko under den tidiga Mayakulturen har också majs setts som en viktig del i deras basnäring.
Deras utveckling av bevattningssystemet tyder också på en ökad produktion av jordbruket.
Majsen har även återfunnits inom Hopewellkulturen vid Ohios floddal i norr. Inslagen av majs och dess påträffan vilket betyder att de haft kontakter mot sydväst under denna tid (ca: 500 k.kr-500 e.kr). Vilket också kan visa på en integration mellan olika grupper.
Jag valde därför att ta med denna idag så självklara råvaran just för att den var en stapelvara för denna tid och plats. Oavsett vilken del av Amerika vi läst om så finns majsen med, även om den inte odlats på just den platsen. Det symboliserar och representerar civilisationerna i Amerika under denna tidsperiod och dess ökade jordbruk och spridning av varor inom landet.
Också intressant att idag fundera på hur självklar denna vara är i våra liv. Varje fredag vid det traditionella fredagmyset så är majs en del av ingredienserna som vi häller upp från en konservburk som vi köpt på Ica. Att en så (idag) enkel och billig råvara haft en stor betydelse för historien och civilisationerna i dagens USA är väldigt intressant.

