sarahistoria.blogg.se

MAJS

I de förcolombianska kulturerna i Amerika har odling av majs och dess spridning haft stor betydelse för att förstå och se hur människorna rört sig och levt under denna tid. Med ett växande jordbruk och neolitisering i framförallt Mellan och Sydamerika med ett tydligt jägarsamhälle med odling av bönor, squash och framförallt majs.

 

Tiden ca 500 f.kr – 500 e.kr har odlingar spårats ända tillbaka till 1000-talet f.kr där man sett på en utveckling som kommit från söder och Mexiko. Här var klimatet mycket varierande vilket gjorde att människorna fick odla under vinterhalvåret och jaga/fiska under andra halvåret. Grödorna var viktiga och majs var en stapelvara för denna tid.

I Mexiko under den tidiga Mayakulturen har också majs setts som en viktig del i deras basnäring.

Deras utveckling av bevattningssystemet tyder också på en ökad produktion av jordbruket.

 

Majsen har även återfunnits inom Hopewellkulturen vid Ohios floddal i norr. Inslagen av majs och dess påträffan vilket betyder att de haft kontakter mot sydväst under denna tid (ca: 500 k.kr-500 e.kr).  Vilket också kan visa på en integration mellan olika grupper.

 

 

Jag valde därför att ta med denna idag så självklara råvaran just för att den var en stapelvara för denna tid och plats. Oavsett vilken del av Amerika vi läst om så finns majsen med, även om den inte odlats på just den platsen. Det symboliserar och representerar civilisationerna i Amerika under denna tidsperiod och dess ökade jordbruk och spridning av varor inom landet.

 

Också intressant att idag fundera på hur självklar denna vara är i våra liv. Varje fredag vid det traditionella fredagmyset så är majs en del av ingredienserna som vi häller upp från en konservburk som vi köpt på Ica. Att en så (idag) enkel och billig råvara haft en stor betydelse för historien och civilisationerna i dagens USA är väldigt intressant. 

 

 
 
 
 
#1 - Anonym

Ja, detta är väl ändå en gröda eller produkt (med flera olika varianter av bearbetning) som binder samman de allra flesta av de förcolumbianska kulturerna och vidare in i vår egen tid som global råvara. Det senare tydligt markerat här ovan. Bra val av slutämne i bloggarna.

#2 - Johannes

Mycket intressant på hur stor pass spridning majset kom att ha i Amerika. Just att vid perioden 500 f.Kr. till 50 e.Kr. att de når hopwellkulturen visar kanske på bra handelsrutter. Det är interessant eftersom klimatet mellan de olika ställerna är ju så pass stort skillda. Så att om den ska ha vuxit villt upp i nord Amerika, så måste den ha tagit sig förbi Mexiko och Texas, ställen som idag ofta mållas upp som öken, eller åtminstone svårtillgänglig terräng. Så det vill jag tro tyder på handel utöver just spridning.
Att majsen har stå stor pass betydelse för Maya kulturen kanske har påskyndat dess spridning. Det var inte bara en stapel vara för dem, utan hade en religiös innebörd. Om jag nu inte minns fel så ingick den i skapelseberättelsen, och att ”kvinnan” hade som uppgift att mala ner den. Men av vad vi kan läsa av det du skriver så ser vi ju att majs har funnits i dessa trakter under en längre period, så det är ju rimligt att anta att just majsen fick en sådan religiös kraft eftersom den var lätt att få tag på samt innehåller mycket kolhydrater (vilket gynnar deras livsstil).

#3 - Lars Bå

Ett väl valt ämne för den amerikanska bloggen. En stapelvara som senare i historien fått en global spridning och på ånga håll blivit en livsnödvändig komplementgröda. För oss ett exotiskt tillskott till vår kosthållning med "dubbel-" eller "trippelmajsätning" (burkmajs, nachips och tortillas) vid "fredagsmyset". Kul blogg, liksom övriga.

#4 - pier

Någonting som jag blev lite förvånad över när vi läste om jordbruket i de precolumbianska kulturerna var att det däremot talas väldigt lite om potatisen. Jag hade föreställt mig att den skulle ha varit en viktig stapelvara i Nordamerika och Centralamerika också. Men det verkar som att den förekom främst i Sydamerika bland Inkas i Peru och Mapuchefolken i Chile och Argentina.